Σχολικό έτος 2020-2021

  • Καλό Καλοκαίρι!
  • Ολυμπιακοί Αγώνες:
    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκυο της Ιαπωνίας αποτέλεσαν την αφορμή για να ασχοληθούμε με το θέμα αυτό. Τα παιδιά, μέσα από ποικιλία δραστηριοτήτων, έμαθαν την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, τα Ολυμπιακά ιδεώδη, κατανόησαν διαχρονικές αξίες όπως η ισότητα, η φιλία, η άμιλλα κ.α. και ευαισθητοποιήθηκαν πάνω σε θέματα Ολυμπισμού. Και φυσικά, οργανώσαμε και τους δικούς μας ολυμπιακούς αγώνες…
  • 5 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

    Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος αναπτύχθηκαν δράσεις αφιερωμένες στη μέρα αυτή και με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με το θέμα της προστασίας του πλανήτη.

  • Αριθμοί:
    Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, τα παιδιά κατέκτησαν την έννοια του αριθμού. Μέσα από καθημερινές δραστηριότητες όπως το ημερολόγιο, το παρουσιολόγιο, παιδαγωγικά παιχνίδια κ.α. η εκμάθηση των αριθμών έγινε με παιγνιώδη τρόπο και πάντα ευχάριστα για τα παιδιά.
  • Κυκλοφοριακή αγωγή:
    Σε λίγες μέρες φτάνει το καλοκαίρι. Τώρα πια δεν μένουμε σπίτι, αλλά γυρίσαμε στο σχολείο. Μένουμε υγιείς, αλλά μένουμε και ασφαλείς και τηρούμε όλους τους κανόνες οδικής ασφάλειας. Γι’ αυτό το λόγο, τα παιδιά έμαθαν τους βασικούς κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τις ασφαλείς μετακινήσεις μας.
  • Γιορτή της μητέρας:

    Η σημερινή μέρα ήταν αφιερωμένη στις γλυκές μανούλες. Χρόνια πολλά μαμά!!!!

  • Πάσχα:

    Με αφορμή τη γιορτή του Πάσχα, τα παιδιά συμμετείχαν σε σειρά από δραστηριότητες.
    Με την έναρξη της περιόδου της Σαρακοστής, τα παιδιά γνώρισαν την αγαπημένη «Κυρά Σαρακοστή» με τα εφτά της πόδια. Στη συνέχεια, διάβασαν βιβλία επεξεργάστηκαν πίνακες ζωγραφικής και έργα τέχνης και έμαθαν για τη ζωή, τα θαύματα και τα πάθη του Χριστού, καθώς και για όλα τα πασχαλινά έθιμα και τον συμβολισμό τους. Ασχολήθηκαν με κατασκευές και έβαψαν αβγά. Τέλος, φτιάξαμε και ένα πασχαλινό παιχνίδι χρησιμοποιώντας τη γλώσσα προγραμματισμού Scratch το οποίο ακολουθεί παρακάτω:

  • Άνοιξη:
    Η Άνοιξη έφτασε και εμείς την υποδεχτήκαμε διαδικτυακά. Μέσα από ποικίλες δραστηριότητες γνωρίσαμε αυτή την όμορφη εποχή του χρόνου. Είδαμε ανοιξιάτικες εικόνες, μιλήσαμε για τα αποδημητικά πουλιά που επιστρέφουν, για τα έντομα που εμφανίζονται, διαβάσαμε βιβλία και ποιήματα, επεξεργαστήκαμε πίνακες ζωγραφικής, ακούσαμε τραγούδια, παίξαμε παιχνίδια και πολλά άλλα. Τι ωραία που είναι η άνοιξη!!!

  • 2 Απριλίου : Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
    Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιέρωσε το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για την Νεότητα (IBBY), το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
    Με αφορμή αυτή την ημέρα, οι μαθητές μας τίμησαν το παιδικο βιβλίο, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.


    Με τη φροντίδα του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Απόδοση του μηνύματος στα ελληνικά : Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου.

  • Διάστημα

    Στα πλαίσια της θεματικής ενότητας “Διάστημα”, φτιάξαμε με τα παιδιά το παρακάτω βίντεο χρησιμοποιώντας τη γλώσσα προγραμματισμού Scratch ( https://scratch.mit.edu/parents/. Στην σελίδα στου Scratch υπάρχει επιλογή για οδηγίες και στα Ελληνικά.

  • 25η Μαρτίου 1821
    Φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Τα 200 αυτά χρόνια τίμησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του νηπιαγωγείου μας με διαθεματικές δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, τραγούδια και ποιήματα και μας έκαναν ολους περήφανους.
  • Απόκριες:

    Μπορεί φέτος οι Απόκριες να ήταν διαφορετικές, αλλά ο στόχος μας ήταν να μην στερηθούν τα παιδιά τη χαρά αυτής της γιορτής. Για αυτό οργανώθηκαν δραστηριότητες που έφεραν στα παιδιά το κλίμα της Αποκριάς.
  • 6 Μαρτίου: Πανελλήνια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού
    Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Πανελλήνια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού.Το φαινόμενο του εκφοβισμού και της βίας στα σχολεία αποτελεί ένα σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα όπου μπορεί να επηρεάσει την ομαλή ανάπτυξη και εξέλιξη ενός παιδιού ή εφήβου. Ο εκφοβισμός στο σχολείο παρατηρείται όλο και περισσότερο στις σύγχρονες κοινωνίες αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου. Με αφορμή όλα τα παραπάνω, το νηπιαγωγείο μας αφιέρωσε το σημερινό του διαδικτυακό μάθημα στην ημέρα αυτή.Επιπλέον, οι μαθητές μας συμμετείχαν σε δράση  από το “Χαμόγελο του Παιδιού” και φώναξαν “Μίλα τώρα”.
    To e-book της δράσης αυτής είναι διαθέσιμο στον ακόλουθο σύνδεσμο:
    https://read.bookcreator.com/sLHx8LdcHihxOeYKqcSzCcocFVn1/Sy-pukeiQJOnZcXmC46JxQ
  • 13/02/2021: Παγκόσμια ημέρα ραδιοφώνου >
    Η 13η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, έπειτα από σχετική πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου, στις 29 Σεπτεμβρίου 2011.
    Τιμώντας λοιπόν αυτή την ημέρα, οργανώσαμε δραστηριότητες και συζητήσεις όπως: η ιστορική αναδρομή, η χρησιμότητα του ραδιοφώνου, προσδιορισμός του ραδιοφώνου ως συσκευή και μέσο επικοινωνίας, και φυσικά ακούσαμε ζωντανό ραδιόφωνο!
  • Κοπή πίτας 2021:Τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η κοπή της πίτας για το νέο έτος, τηρουμένων όλων υγειονομικών πρωτοκόλλων.
    Και του χρόνου!!!
  • Ρομποτική στο νηπιαγωγείο:
    Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου μας ήρθαν σε επαφή με την εκπαιδευτική ρομποτική. Έγιναν μικροί προγραμματιστές και δώσανε σαφείς οδηγίες στο ρομπότ της τάξης μας για το ποια πορεία πρέπει να πάρει για να συνθέσει το ανθρώπινο σώμα. Με συνθετική σκέψη πήραν απόφαση και καθοδήγησαν το ρομπότ χρησιμοποιώντας και τη μέθοδο Scratch (γλώσσα προγραμματισμού για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας του MIT).
  • Αλκυονίδες μέρες: Μέσα στην καρδιά του χειμώνα, ήρθαν οι Αλκυονίδες μέρες!!! Όπως ήταν φυσικό, ασχοληθήκαμε κι εμείς με αυτό το θέμα. Γνωρίσαμε το μύθο της Αλκυόνης, βρήκαμε στο διαδίκτυο πληροφορίες για το πουλί αλκυόνη, δραματοποιήσαμε το μύθο, ζωγραφίσαμε και κατασκευάσαμε την αλκυόνη και τη φωλιά της. Επίσης, και με αφορμή αυτό το θέμα, μιλήσαμε για το φαινόμενο της σκιάς.
  • Τα σχήματα: Μέρες σχημάτων οι προηγούμενες… Παρόλο που η ενασχόληση με τα σχήματα γίνεται καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με περισσότερη λεπτομέρεια με αυτά. Τα γνωρίσαμε, τα σχηματίσαμε, τα σχεδιάσαμε, τα ζωγραφίσαμε, χορέψαμε και τραγουδήσαμε γι’ αυτά, τα εντοπίσαμε στο περιβάλλον και στους πίνακες ζωγραφικής, παίξαμε, δημιουργήσαμε με αυτά…
  • Οι φυσικές επιστήμες στο νηπιαγωγείο: Τα παιδιά έγιναν “μικροί επιστήμονες”… Διοργανώθηκαν εκπαιδευτικές παρεμβάσεις ( διερευνήσεις, πειραματισμοί, ανακαλύψεις) ώστε τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τα φυσικά φαινόμενα… Και συνεχίζουμε!!!
  • “Καλή χρονιά”:
    Tα παιδιά του 17ου Νηπιαγωγείου Αχαρνών σας εύχονται Καλή χρονιά!
  • “Χριστούγεννα”: Επιτέλους έφτασε η αγαπημένη γιορτή όλων των παιδιών! Τα Χριστούγεννα!!!! Και εμείς στρωθήκαμε στη δουλειά… Διαβάσαμε παραμύθια, παίξαμε, τραγουδήσαμε, χορέψαμε, ζωγραφίσαμε, κάναμε κατασκευές, μαγειρέψαμε…και όλα αυτά με μια τρομερή χριστουγεννιάτικη διάθεση!!! Γιατί;;; Γιατί είχαμε σκοπό να γίνουμε επίσημοι βοηθοί του Άγιου Βασίλη. Στο τέλος, τα καταφέραμε!!! Καλά Χριστούγεννα!!
  • “Χειμώνας”: Ο χειμώνας έφτασε κι εμείς τον υποδεχτηκαμε από τις ηλεκτρονικές μας τάξεις. Μέσα από διαθεματικές δραστηριότητες τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν αυτή την εποχή του χρόνου μέσα από παραμύθια, εκπαιδευτικά βίντεο, ποιήματα, πίνακες ζωγραφικής, τραγούδια, κατασκευές, παιχνίδια και πολλά ακόμα. Καλώς ήρθες, Χειμώνα!!!

  • “3 Δεκεμβρίου : Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας”Σήμερα, 3 Δεκεμβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία. Στόχος αυτής της μέρας είναι η ευαισθητοποίηση και η αποδοχή των ατόμων με αναπηρία. Στις μέρες μας είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη να αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητα καθώς η πανδημία του COVID-19 έχει επηρεάσει σημαντικά τη ζωή και την ψυχική υγεία των ανθρώπων αυτών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα άτομα με κάποιας μορφής αναπηρίας ξεπερνούν το 1 δις που αποτελεί περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού. Με αφορμή, λοιπόν, αυτή τη μέρα ασχοληθήκαμε στα πλαίσια της τηλεκπαίδευσης με δραστηριότητες σχετικές με το θέμα αυτό ώστε τα παιδιά να προβληματιστούν και να κατακτήσουν τις έννοιες της ισότητας και της αποδοχής της διαφορετικότητας. Σύνθημά μας έγινε: «Τα άτομα με αναπηρία αποτελούν μέρος της υπέροχης ανθρώπινης ποικιλομορφίας μας».

  • “Το φθινόπωρο”
    Λίγες μέρες πριν μας αποχαιρετήσει το φθινόπωρο, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με αυτή την εποχή… Με φθινοπωρινή διάθεση, λοιπόν, μιλήσαμε για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς, τα αποδημητικά πουλιά, τα φύλλα που πέφτουν, τα χρώματα του φθινοπώρου και πολλά ακόμα. Κάναμε κατασκευές εμπνευσμένοι από έργα τέχνης, παίξαμε θεατρικά παιχνίδια στην αυλή, τραγουδήσαμε, κάναμε γλωσσικές και μαθηματικές δραστηριότητες…
  • 31 Οκτωβρίου : Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης
    Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης αναδείξαμε την αξία της αποταμίευσης, η οποία έγκειται στον περιορισμό της κατανάλωσης του σήμερα, έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουμε στις μελλοντικές ανάγκες του αύριο.
  • 28η Οκτωβρίου 1940 : Επέτειος του ΟΧΙ
    Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από το ιστορικό ΟΧΙ. Με περηφάνια μιλήσαμε για τα γεγονότα εκείνης της εποχής, για τη σημαία και τον εθνικό ύμνο μας, προσεγγίσαμε τις έννοιες της ειρήνης και του πολέμου, την έννοια του ήρωα, τραγουδήσαμε, ζωγραφίσαμε, παίξαμε με τις σημαίες χωρών του κόσμου και πολλά ακόμα…
    Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες!!
  • 12-10-2020 έως 19-10-2020: “Ο σεισμός”
    “Όταν γίνεται σεισμός, μη σε πιάνει πανικός”. Έτσι κι εμείς, για να μην μας πιάσει πανικός, σκεφτήκαμε να τον γνωρίσουμε. Γυρίσαμε το χρόνο πίσω στην αρχαία Ελλάδα και μιλήσαμε για τον Εγκέλαδο και το μύθο του.
    Τι είναι όμως ο σεισμός; Πώς προκαλείται; Πώς μετράμε το σεισμό; Πώς είναι το εσωτερικό της Γης; Τι κάνω την ώρα του σεισμού; Τι κάνω αμέσως μετά το σεισμό; Ποιες ενέργειες πρέπει να έχω κάνει για να προστατευτώ από το σεισμό;… Με αυτά κι άλλα πολλά ασχοληθήκαμε αυτές τις μέρες μέσα από βιβλία, εκπαιδευτικά βίντεο, πειράματα, τραγούδια και φυσικά την άσκηση σεισμού!!!!
  • 4η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων:
    Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων πραγματοποιήσαμε δραστηριότητες σχετικές με αυτή τη μέρα. Σκοπός μας ήταν η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε σχέση με την αγάπη και τον σεβασμό που οφείλουμε να δείχνουμε απέναντι στα ζώα.
  • 1η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας:
    Την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου 2020 γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας.
    Φέτος, όσο ποτέ άλλοτε, η μέρα αυτή μας κάνει νιώθουμε την ανάγκη να προστατεύσουμε και να υποστηρίξουμε συναισθηματικά και ψυχολογικά αυτούς τους ανθρώπους που μας μεγάλωσαν.
    Χρόνια πολλά στους παππούδες και τις γιαγιάδες μας!!!!
  • «7η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού-Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2020»
    Με σύνθημα «Αθλούμαι – Μένω Υγιής – Μένω Ασφαλής» το νηπιαγωγείο μας υλοποίησε την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020, δράσεις για την Πανελλήνια-Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2020.
    Τηρήθηκαν οι σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ αναφορικά με την διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας των συμμετεχόντων μαθητών –μαθητριών και εκπαιδευτικών.
    Στόχος μας ήταν η ενημέρωση της μαθητικής κοινότητας για τα ευεργετικά οφέλη της άθλησης σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή, με τελικό προοπτικό στόχο ένα σωστό τρόπο ζωής και η ενίσχυση – προαγωγή των θεμελιωδών αρχών και αξιών του Αθλητισμού.
  • Αγιασμός:
    Την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020 καλωσορίσαμε τους μαθητές μας στο Νηπιαγωγείο. Με τις ευχές της Εκκλησίας και του εκπαιδευτικού προσωπικού τελέστηκε ο καθιερωμένος Αγιασμός για το σχολικό έτος 2020-2021. Σας ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά με υγεία και χαρά!!!