Σχολικό έτος 2022-2023

  • Πάσχα


    Το Πάσχα πλησιάζει και οι πασχαλινές δραστηριότητες έχουν την τιμητική τους. Καλαθάκια, βάψιμο αυγών, κοτούλες και πολλά άλλα.
  • 2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
    Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιέρωσε το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για την Νεότητα (IBBY), το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.
    Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο. Το 2023, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το τμήμα της Ελλάδας. Το μήνυμα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου με τίτλο «Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με» υπογράφει ο έλληνας συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος.


    “Το μήνυμα του Βαγγέλη Ηλιόπουλου

    Είμαι ένα βιβλίο.
    Είσαι ένα βιβλίο.
    Όλοι είμαστε βιβλία.

    Η ψυχή μου είναι η ιστορία που αφηγούμαι.
    Κάθε βιβλίο έχει τη δική του ιστορία να πει.

    Μπορεί να φαινόμαστε εντελώς διαφορετικά –
    άλλα μεγάλα, άλλα μικρά,
    άλλα πολύχρωμα, άλλα μαυρόασπρα,
    άλλα με λίγες σελίδες κι άλλα με πολλές.

    Μπορεί να συμφωνούμε ή να λέμε εντελώς διαφορετικά πράγματα.
    Όμως αυτή είναι η ομορφιά μας.
    Θα ήταν πολύ βαρετό να ήμασταν όλα ίδια.

    Καθένα μας είναι μοναδικό.
    Και καθένα από εμάς έχει το δικαίωμα να το σέβεσαι,
    να το διαβάζεις χωρίς προκαταλήψεις,
    να έχει τη θέση του στη βιβλιοθήκη σου.

    Μπορείς να έχεις τις απόψεις σου για εμένα.
    Μπορείς να ερευνάς, να κρίνεις και να σχολιάζεις ό,τι διαβάζεις.

    Μπορείς να με βάλεις πίσω στο ράφι
    ή να με κρατήσεις σφιχτά στην αγκαλιά σου
    και να ταξιδέψουμε μαζί πολύ μακριά.

    Αλλά ποτέ μην αφήσεις κάποιον να με πετάξει
    ή να με διώξει σε άλλο ράφι.
    Ποτέ μη ζητήσεις την καταστροφή μου
    ή μην επιτρέψεις σε κάποιον να με καταστρέψει.

    Κι αν έρθει κάποιο βιβλίο από άλλο ράφι στο δικό σου,
    γιατί κάποιος ή κάτι το έδιωξε μακριά,
    κάνε χώρο.
    Αν πας λίγο πιο κει, χωράει δίπλα σου.

    Προσπάθησε να νιώσεις όπως νιώθει.
    Κατάλαβέ το. Προστάτεψέ το.
    Μπορεί να βρεθείς εσύ στη θέση του αύριο.

    Γιατί κι εσύ είσαι ένα βιβλίο.
    Όλοι είμαστε βιβλία.

    Έλα, φώναξέ το δυνατά, ώστε να το ακούσουν όλοι:
    «Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με»”

    Στα πλαίσια της ημέρας αυτής έγιναν στο σχολείο μας δράσεις που προάγουν την αγάπη στα βιβλία. Μία από αυτές ήταν η επίσκεψη της συγγραφέως Αθανασοπούλου Ιωάννας η οποία μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες έφερε τα παιδιά κοντά στο βιβλίο, αλλά και στην πρώτη επαφή τους με το σκάκι.
  • 25η Μαρτίου
    Φέτος, όπως και κάθε χρονιά, τιμήσαμε την επέτειο της 25ης Μαρτίου με ποικίλες δραστηριότητες και με τη γιορτή που οργανώσαμε στην αυλή του σχολείου μας.
  • Πλανόδια Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού
    Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού επισκέφτηκε το σχολείο μας φέρνοντας κοντά στα παιδιά τα βιβλία και τις εκπαιδευτικές – δημιουργικές δράσεις της.
  • 6 Μαρτίου: Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού
    Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού πραγματοποιήθηκαν σχετικές δράσεις. Ενώσαμε τη φωνή μας με όλα τα σχολεία της χώρας και φωνάξαμε “Μίλα Τώρα”!!!
  • Απόκριες 2023
    Το 17ο Νηπιαγωγείο Αχαρνών σας εύχεται χρόνια πολλά!
  • Τα καλά και τα κακά μυστικά
    Υπάρχουν μυστικά που είναι καλά και μας κάνουν χαρούμενους. Υπάρχουν, όμως, και μυστικά που είναι κακά και μας κάνουν να έχουμε άσχημα συναισθήματα. Αυτό το διαχωρισμό κάναμε σήμερα με τη βοήθεια της ομάδας Διέξοδος του Δήμου Αχαρνών. Στα πλαίσια της πρόληψης της παιδικής κακοποίησης, μιλήσαμε για τον κανόνα του εσώρουχου και είπαμε τί πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που κάποιος μας “πει ένα κακό μυστικό”.
  • Στοματική υγιεινή
    Στα πλαίσια του προγράμματος της στοματικής υγιεινής οι μικροί μαθητές έμαθαν στάσεις και συμπεριφορές που θα τους βοηθήσουν να έχουν ένα όμορφο χαμόγελο. Επίσης, οδοντίατροι εξέτασαν τα δοντάκια των παιδιών και τους έδωσαν χρήσιμες συμβουλές.
  • Καλή χρονιά!
    Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας υποδέχτηκαν το νέο έτος με την κοπή της καθιερωμένης βασιλόπιτας. Ανταλλάξαμε ευχές, θέσαμε τους στόχους της νέας χρονιάς και φτιάξαμε τα ημερολόγια του 2023. Και επειδή, ο καιρός δε θυμίζει και πολύ χειμώνα, “φέραμε” μόνοι μας το χιόνι στην τάξη μας… φτιάχνοντάς το!!!
  • Χριστούγεννα
    Επιτέλους έφτασε η αγαπημένη γιορτή των παιδιών: τα Χριστούγεννα!!! Η ατμόσφαιρα στην τάξη μας άλλαξε, έγινε γιορτινή. Τα παιδιά έκαναν πολλές κατασκευές με τις οποίες στολίσαμε την τάξη μας. Στολίσαμε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μας, μάθαμε Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και παραδοσιακά κάλαντα, μαγειρέψαμε χριστουγεννιάτικα μπισκότα, παρακολουθήσαμε χριστουγεννιάτικη θεατρική παράσταση και διαβάσαμε Χριστουγεννιάτικα παραμύθια. Φυσικά, δεν έλειψαν οι αναφορές και οι συζητήσεις για τα ήθη και τα έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Το πρόγραμμά μας εμπλουτίστηκε με εκπαιδευτικά videos και διαδραστικά παιχνίδια. Βασικός στόχος όλων αυτών των ημερών ήταν να νιώσουν τα παιδιά, το βαθύτερο νόημα αυτής της γιορτής που είναι η αγάπη,η αλληλεγγύη, η προσφορά!!
    Τέλος, κάναμε τη χριστουγεννιάτικη γιορτή μας στην οποία παραβρέθηκε….ο Άγιος Βασίλης που μοίρασε δώρα σε όλα τα παιδιά!!!
    Καλά Χριστούγεννα!!!
  • Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας μέσα από τις πέντε αισθήσεις
    Έχοντας υπόψη τη σημασία των αισθητηριακών εμπειριών στην ενσωμάτωση νέας γνώσης, έγινε μια προσπάθεια να προσφέρουμε στα παιδιά του νηπιαγωγείου μας μια
    σειρά από αισθητηριακές εμπειρίες, οι οποίες προσομοιάζουν με αντίστοιχες που είχαν Έλληνες της Μικράς Ασίας στις αρχές του 20ου αιώνα.
    Για να δείτε το σχέδιο μαθήματος πατήστε εδώ.
    To σχέδιο μαθήματος παρουσιάστηκε στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας και Εκπαίδευσης στην Χαλκίδα.
  • 3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας
    Σήμερα, 3 Δεκεμβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία. Στόχος αυτής της μέρας είναι η ευαισθητοποίηση και η αποδοχή των ατόμων με αναπηρία. Στις μέρες μας είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη να αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητα καθώς η πανδημία του COVID-19 έχει επηρεάσει σημαντικά τη ζωή και την ψυχική υγεία των ανθρώπων αυτών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα άτομα με κάποιας μορφής αναπηρίας ξεπερνούν το 1 δις που αποτελεί περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού. Με αφορμή, λοιπόν, αυτή τη μέρα ασχοληθήκαμε με δραστηριότητες σχετικές με το θέμα αυτό ώστε τα παιδιά να προβληματιστούν και να κατακτήσουν τις έννοιες της ισότητας και της αποδοχής της διαφορετικότητας. Σύνθημά μας έγινε: «Τα άτομα με αναπηρία αποτελούν μέρος της υπέροχης ανθρώπινης ποικιλομορφίας μας».
  • Πολυτεχνείο
    Μέσα από πλούσιο εποπτικό υλικό, δόθηκε στα παιδιά η δυνατότητα να μάθουν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, να αντιληφθούν την έννοια της δημοκρατίας, ενώ παράλληλα βίωσαν συνθήκες ψηφοφορίας (εκλογές) στο δημοκρατικό μας πολίτευμα εκλέγοντας αρχηγό το αγαπημένο τους τραγούδι. Και φυσικά, όλοι μαζί φωνάξαμε “ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”.
  • 3/11/2022: Συμμετοχή στη δράση για τη σκυταλοδρομία για το κλίμα
    Το νηπιαγωγείο μας συμμετείχε στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης των Σχολείων για την υποστήριξη της Σκυταλοδρομίας Running Out of Time Relay που διοργανώνεται από το Διεθνές Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE) την Carbon Copy και με την υποστήριξη της UNESCO. Το Running Out of Time θα είναι η μεγαλύτερη σκυταλοδρομία που επιχειρήθηκε ποτέ, με χιλιάδες ανθρώπους να εργάζονται για να τρέξουν, να πλεύσουν και να ποδηλατήσουν συνοδεύοντας τη σκυτάλη 7.767 χλμ. Η σκυταλοδρομία θα ταξιδέψει σε 18 χώρες, από τη Γλασκώβη έως το Σαρμ ελ Σέιχ – όπου θα στείλει ένα μήνυμα για τη δράση για το κλίμα στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, τους ηγέτες και τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης που συγκεντρώθηκαν στην 27η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή. Οι δραστηριότητες για την ημέρα αυτή θα βοηθήσουν στην εμπλοκή των μαθητών σε ζητήματα που σχετίζονται με το κλίμα με διασκεδαστικό τρόπο, καθώς και θα αρχίσουν να τους δίνουν τη δυνατότητα να κάνουν τις δικές τους ενέργειες και να εκφράσουν τις δικές τους ανησυχίες.
    Η Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τα Σχολεία είναι μια ημέρα για τα σχολεία σε όλο τον κόσμο να ενωθούν, να δείξουν πώς οι τοπικές δράσεις έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο και να ακουστούν στην 27η Διάσκεψη! Με την ευκαιρία αυτή οι μαθητές έφτιαξαν τη δική τους σκυτάλη με ανακυκλώσιμα υλικά, ζωγράφισαν και έφτιαξαν τη δική τους αφίσα για την Κλιματική αλλαγή. Τα μηνύματα μεταφέρθηκαν μέσα στην σκυταλοδρομία μας.
  • 28η Οκτωβρίου 1940
    28η Οκτωβρίου 1940: Ημέρα μνήμης, ημέρα εθνικής υπερηφάνειας για την πατρίδα μας! Αναβιώσαμε τα ιστορικά γεγονότα μέσα από ψηφιακό – αρχειακό υλικό δίνοντας την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να σχολιάσουμε τον αγώνα των Ελλήνων απέναντι στους κατακτητές, τον πατριωτισμό τους, την αυτοθυσία τους. Και φυσικά να εκτιμήσουμε το «δώρο» της ειρήνης που σήμερα απολαμβάνουμε. Το μεγάλο «ΟΧΙ» των Ελλήνων και ο εθνικός μας ύμνος ακούστηκε δυνατά και από τα στόματα των μικρών μαθητών μας!
  • 17/10/2022: Σεισμός
    Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και φέτος για το σεισμό. Μιλήσαμε για το σεισμό (πώς συμβαίνει αυτό το φαινόμενο, τι πίστευαν στην αρχαιότητα κ.α.) και κάναμε πολλές δράσεις για να μάθουν πως θα προστατευτούν σε περίπτωση σεισμού. Και φυσικά κάναμε και άσκηση σεισμικής ετοιμότητας! Τα πήγαμε περίφημα!
  • 30/09/22 Παγκόσμια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού:
    Σήμερα αφιερώσαμε τη μέρα μας σε αθλητικές δραστηριότητες!! Και φυσικά, στο τέλος της μέρας, πήραμε το βραβείο μας!
  • Το όνομά μου:
    Αυτές τις μέρες ασχοληθήκαμε με την εκμάθηση του ονόματός μας μέσα από ποικίλες δραστηριότητες.
  • Πρώτες μέρες στο νηπιαγωγείο:
    Πρώτες μέρες στο νηπιαγωγείο μας! Μια καινούρια σχολική χρονιά ξεκίνησε και με πολλά παιχνίδια, τραγούδια, γέλια και φυσικά με πολλή διάθεση!!
  • Αγιασμός:
    Την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022 καλωσορίσαμε τους μαθητές μας στο Νηπιαγωγείο. Με τις ευχές της Εκκλησίας και του εκπαιδευτικού προσωπικού τελέστηκε ο καθιερωμένος Αγιασμός για το σχολικό έτος 2022-2023. Σας ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά με υγεία και χαρά!!!